Outplacement

Levensloopbaan

Naar een nieuwe werkgever

Op zoek naar ander werk betekent een enorme verandering in je leven, zeker als het afscheid van je werkplek niet uit eigen keuze is. Reorganisatie, sanering, een veranderend functieprofiel, langdurige ziekte, wat de oorzaak ook is, je leven slaat nu een nieuwe richting in.

Een outplacementtraject helpt je om dromen en kansen in kaart te brengen en actief op zoek te gaan naar die nieuwe baan. Misschien kamp je in het begin van het traject met verslagenheid, onbegrip of boosheid. Daar is plek voor. Zinzijn kiest voor een warme individuele benadering, waarbij je eerst weer met je voeten stevig op de grond komt te staan. Je leert je eigen kracht te hervinden zodat je in staat bent om met frisse energie een nieuwe werkplek te vinden. Er wordt een stevig beroep gedaan op je eigen daadkracht, maar de ervaring leert dat cliënten zichzelf meestal weten te verrassen. Dat zit dus wel goed.

We horen vaak terug dat cliënten het traject confronterend vinden, maar ook prikkelend en enerverend. Het maakt je nieuwsgierig naar wat de toekomst je zal brengen, zeker nu je het initiatief weer in eigen handen hebt. Het is een unieke kans om eens pas op de plaats te maken en na te denken over wat werk en leven je tot nu toe heeft gebracht. Dat helpt je om nieuwe heldere doelen voor ogen te stellen en daar vol enthousiasme voor te gaan.

Fasen

Een outplacementtraject bij Zinzijn bestaat uit drie fasen, waarbij de nadruk per persoon zal verschillen:

1. Oriëntatie
In deze eerste fase onderzoeken we hoe je op de huidige plek in je leven terecht bent gekomen. Dat is primair gericht op je carrière, maar zo nodig kijken we breder. We zetten je talenten en kwaliteiten op een rij en brengen in kaart welke ervaring je hebt gedaan. Natuurlijk kijken we niet alleen naar wat je kunt, maar ook naar wat je wilt. Welke aspecten in je werk vind je prettig? Wat mis je? Wat kost je energie, wat geeft energie? Wat zie je jezelf over vijf of tien jaar doen? Zo ontstaat er een persoonlijk profiel.

2. Koersbepaling
Je hebt een verscherpt beeld van wat je kunt en wat je wilt, nu is het tijd om uit te zoeken welke functies daarbij passen en ook binnen je bereik zijn. We vertalen je persoonlijk profiel naar een prettig en realistisch arbeidsmarktprofiel. Zodat je een duidelijke koers kunt varen.

3. Baanverwerving
Je gaat met een concreet doel voor ogen de arbeidsmarkt op. Zinzijn begeleidt je gedurende het hele proces:

  • zoeken en vinden van passende vacatures;
  • opstellen van een aansprekend CV;
  • schrijven van een pakkende sollicitatiebrief die aansluit op het gevraagde functie-profiel;
  • sollicitatie- en assessmenttraining;
  • effectief netwerken: in kaart brengen, contacten leggen, gesprekken voeren, social media, effectief presenteren;
  • contacten leggen met werkgevers;
  • briefen en debriefen bij sollicitaties.

HBO+/WO

Zinzijn heeft ruime ervaring met het begeleiden van klanten op HBO+/WO-niveau, die over het algemeen vooral behoefte hebben aan een goed netwerk en een coachende gesprekspartner. Iemand die de klant door het outplacementtraject heen gidst en gemotiveerd houdt. Zinzijn beschikt over een relevant netwerk en deelt de mindsetting van de academicus. Bij Zinzijn staat altijd het (her)activeren van de eigen kracht centraal en dat geldt voor deze groep des te meer. Geen voorgekauwde stapjes dus, maar direct op een hoog niveau aan de slag! De methodiek is uitermate geschikt voor meer- en hoogbegaafde volwassenen.

Hoe zet ik de eerste stap?

Als je met een outplacementtraject start, ga je een proces van meerdere maanden in. Zes, negen of twaalf maanden zijn het meest gebruikelijk. Een goede verstandhouding met je coach is daarbij essentieel. Ik nodig je graag uit om bij Zinzijn langs te komen voor een intakegesprek, waarin we je situatie bespreken en de mogelijkheden doornemen. Na het gesprek schrijven we een persoonlijk outplacementplan, dat je kunt voorleggen aan je werkgever.

Info

Wil je meer weten of een afspraak maken?

Neem contact met me op